lauantai 11. toukokuuta 2013

Yhteenvetoa


Muutosta on kulunut jo reilut kolme kuukautta, tässä vähän yhteenvetoa ja ajatuksia projektista. Arki on sujunut uudessa kodissa mukavasti alun pienen eksyksissä olon jälkeen, valokatkaisijatkin on alkaneet löytymään ja tavarat ovat ainakin osittain hakeneet paikkansa. Hyvin ehti vielä hiihtelemäänkin muuton jälkeen reilut 500 kilometriä, viereinen pururata tuli taas tutuksi. Talon sijaintiin kyllä täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen.
Budjetin osalta voi todeta että mitään suurta ylitystä ei päässyt tapahtumaan. Prosenteissa noin 2 % yli mitä alkujaan oli laskettu (budjettiin ei sisältynyt puutarhan tekoa eikä ulkomaalausta). Joitakin kohtia ei ollut osannut ottaa huomioon ja suurimmat heitot tulivat loppuvaiheen työkuluista. Perustustöihin tuli varattua reilusti rahaa sillä ajatuksella että siitä jäisi osa käyttämättä. Toisin kuitenkin kävi, osittain sen takia että tonttia jouduttiin nostamaan rakennusvalvonnan määräyksestä 30 senttiä ylemmäs kuin alkujaan ajateltiin. Tähän paloi ylimääräisenä murskeena ja täytemaana reilut 2500 euroa. Talopakettihan tuli meille Hartmanilta viittä vaille valmiina eli seinä- ja lattiapinnat jäivät omalle kontolle. Näihin tasoitus, maalaus, tapetointi, laatoitus ja listoitus hommiin tuli varattua alkujaan liian vähän rahaa. Työmäärä yllätti jonkin verran ja kun aiheesta ei ole kokemusta niin tuli arvioitua turhan optimistesti tyyliin ”kyllä ne hommat kuukaudessa tulee tehtyä” No, tuleehan ne periaatteessa mutta ei yhden miehen voimin ja kaikille tekijöille pitää luonnollisesti maksaa. Työmääräarviotkin kyllä jonkin verran heittivät ja urakkahommiin suhtaudutaan hieman nihkeästi. Lopputulos kuitenkin on tärkein ja kun se miellyttää niin hyvä näin. Kyllähän tässä kohtaa voi oikeasti säästää jos pystyy itse tekemään mutta opetteleminen ei houkutellut ja se taatusti näkyis kyllä lopputuloksessa. Aikoinaan tehtiin päätös että keskitytään itse omien töiden hoitamiseen ja annetaan ammattilaisten hoitaa rakennushommat eikä sitä päätöstä ole tarvinnut katua. Tämä ei tietenkään ole mikään absoluuttinen totuus mutta meille se oli paras ratkaisu. Sekin pitää ottaa huomioon että asuimme rakennusajan vuokra-asunnossa joten hommien pitkittyminen olisi maksanut reilut 600 euroa kuukaudessa vuokrakuluina + muut kulut päälle. Alkuperäisestä aikataulusta pystyttiin kirimään yksi kuukausi joten senkin suhteen homma toimi hyvin. Heinäkuun toisella viikolla aloitus, tammikuun lopussa muutto. Kovin paljon tuosta ei ole varaa aikataulua enää kiristää. Mikäli aloitusajankohta osuu aikaiseen kevääseen niin lattiavalun kuivuminen on oletettavasti otollisempien kelien ansiosta nopeampaa joten ehkä sen avulla tuosta voi vielä nipistää aikaa pois. Liikaa ei kannata kuitenkaan hätäillä.

Jos jotain vinkkejä ensimmäistä kertaa rakentaville uskaltaa antaa niin tässä jotakin mitä kannattaa miettiä:

-          Vastaava mestari, kannattaa etsiä henkilö jolla on oikeasti aikaa ja mielenkiintoa hoitaa asioita. Sopivan ”tiukka” ja tarkka tyyppi joka pitää rakentajan puolia. Mitä vähemmän itsellä on kokemusta rakennusalasta, sen tärkeämpi rooli on valvojalla. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ammattilainen on mukana, sitä parempi. Eli jos vaan mahdollista niin talovalmistajan valintaa tehtäessä olisi jo hyvä olla valvoja tiedossa. Tästä olisi oikeasti hyötyä koska valmistajien vertailu on kokemattomalle vaikeaa. Ainakin joku ammattilainen avuksi joka osaa lukea tarjouspapereita koska ne on laadittu niin että kauppaan sisältyvien asioiden lista on pitkä kuin nälkävuosi. Se mitä jää puuttumaan onkin huomattavasti vaikeampi hahmottaa. Tässä saattaa tulla yllätyksiä ja kokemusta omaava henkilö osaa lukea papereita niin että huomaa myös ne asiat jotka eivät kuulu pakettiin

-          Vaikka meidän oma osuus rakentamisesta jäi lähinnä tontin raivaukseen, käyttöullakon tekemiseen ja siivoushommiin se ei tarkoita sitä etteikö pitäisi olla ns. asioiden päällä jatkuvasti. Eli tehdä niitä projektipäällikön hommia vaikka ei kaikista hommista välttämättä mitään ymmärräkkään (näinhän se menee muussa työelämässäkin, projektipäällikkö delegoi hommat sellaisille tyypeille jotka oikeasti ne osaavat tehdäJ) Rakennusala on ehkä hieman erikoinen kun sitä vertaa muihin aloihin. Melko usein törmää siihen ”tämä ei kuulu mulle” kommenttiin. Ei tehdä jotain pikkuhommaa koska se ei kuulu urakkaan. Meillä hommat sujui hyvin kiitos hyvien tekijöiden mutta näissä on olemassa riski monenlaiseen epäselvyyteen. Sen takia raksalla kannattaa käydä niin usein kuin mahdollista, kysellä tyhmiä ja uskaltaa tehdä päätöksiä välillä vähän itselle vieraista asioistakin. Samaten tässä tullaan taas valvojan rooliin, jos valvoja on aktiivinen ja katsoo hommien perään niin se on aina eduksi. Se kannattaa pitää myös mielessä että rakennuttaja on se joka maksaa laskut ja sen pillin mukaan tanssitaan vaikka se ei aina tekijöitä miellyttäisi.

Summa summarum, projektiin kokonaisuutena voi olla tyytyväinen. Budjetti ei siis pettänyt pahasti ja aikataulullisesti meni kuukausi vähemmän kuin oli suunniteltu joten kovin paljoa toivomisen varaa ei jäänyt.  Lopputuloksena meidän näköinen talo johon olemme tyytyväisiä. Vaikea on kuvitella että jonkun muun talovalmistajan kanssa oltais päästy oleellisesti parempaan lopputulokseen joten tämän perusteella Hartmania uskaltaa suositella. Kaikilla on aina varaa parantaa miltei joka asiassa mutta kokonaisuus ratkaisee ja pitää nähdä metsä puilta. Homma meni hyvällä yhteistyöllä maaliin asti. Tästä on hyvä jatkaa työleiriä kesää kohti, talomaalit on hommattu ja räystäsaluslautojen maalaus aloitettu. Puutarhan teko on tarkoitus käynnistää maalaushommien jälkeen, terassia on ajatus laajentaa, palju on hankintalistalla, samoin puulato. Hommia siis varmasti riittää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti