torstai 5. heinäkuuta 2012

Taustaa

Haave omakotitalosta on elänyt pitkään meidän perheessä johon kuuluu vanhempien lisäksi 2 ala-aste ikäistä lasta. Rivitalossa on asuttu vuodesta -96 alkaen ensin vuokralla ja viimeiset 10 vuotta omistusasunnossa. Rakentaminen tai rakennuttaminen tuntui vieraalta ajatukselta, valmista taloa on mietitty huomattavasti enemmän. Lukemattomia omakotitalo -esittelyjä on tullut vuosien saatossa kierrettyä ja kaupanteon asteellekin päästiin muutaman kerran. Viimeinen kokemus olikin niin järkyttävän huono kiitos kiinteistövälittäjän että lopullinen päätös uudesta talosta syntyi sen aikaansaamana. Silloin elettiin vuoden 2011 tammikuuta. Tiedossa oli että Seinäjoelle tai kuuluu kyllä sanoa Nurmoon on tulossa uusi asuntoalue lähelle sen hetkistä asuinpaikkaa. Sijainti hyvä, lasten ei tarvitse vaihtaa koulua ja ympäristö muutenkin mukava. Pururata vieressä, Tanelinlammen uimarannalle lyhyt matka jne. Tontit tulivat hakuun vuoden 2011 syksyllä, tosin kun niiden hinnat julkaistiin niin piti hetken aikaa miettiä voiko maa olla niin arvokasta. Riippuu tietenkin mihin vertaa mutta 28 euron neliöhinta tuntui melko suolaiselta. Toisaalta taas jos nyt tonttia ei olisi hakenut niin rakentaminen olis kyllä varmaan jäänyt ikuiseksi haaveeksi. Hakupaperit siis laitettiin menemään ja ensirakentajat olivat hakijoina etusijalla. Valintamenettely Seinäjoella on seuraavanlainen: Jos yhdelläkin koko alueen 64 tontilla on useampi hakija niin kaikki tontit arvotaan arvontatilaisuudessa. Käytännössä oli siis selvää että tontit menevät arvontaan. Kävimme tutustumassa alueeseen rämpimällä risukossa edestakaisin ennen arvontaa. Tonttiarpajaiset järjestettiin 1.12.2011, tilaisuus oli mielenkiintoinen ja jännittävä. Piirtoheittimellä kartta johon merkittiin valinta kun oma nimi oli nostettu arvontamaljasta. Päätöksentekoaikaa oli siis erittäin niukasti. Meidän arvontalappu nousi n. 150 hakijan joukosta numerolla 29 ja saimme mieluisan tontin. Ensimmäinen etappi siis saavutettu! Tässä 3.12 tontilta otettu kuva:



Tämän jälkeen alkoi tosissaan talopakettitoimittajien miettiminen ja vertaileminen. Netissä tuli vietettyä jos mahdollista tavallistakin enemmän aikaa. Alusta asti oli selvää että talo teetetään mahdollisimman valmiiksi asti. Itseltä puuttuu tähän projektiin 2 oleellista asiaa eli aika ja osaaminen. Todennäköisesti itse tekemällä sais enemmän vahinkoa aikaan kuin mitään hyödyllistä. Talon mallista oltiin yksimielisiä alusta asti eli yksikerroksinen talo, 4 makuuhuonetta, olohuoneeseen ja keittiöön korotettu sisäkatto. Ei mitään ihmeellisiä vaatimuksia siis joten talopakettitoimittajien tarjontaa riitti vertailtavaksi. Tarjokkaat saatiin karsittua neljään vaihtoehtoon joilta sitten pyydettiin tarjoukset tammi - helmikuun vaihteessa. Lopullinen valinta oli kuitenkin helppo vaikka kyseessä on iso päätös. Valinta kohdistui Hartman Kodin Tundrahanhi 139 malliin johon tehtiin pieniä muutoksia verrattuna vakiomalliin. Lisäksi tontin nurkkaan tulee kahden auton katos jonka yhteydessä on 19 neliön varasto. Talo tulee ns. viittä vaille valmiina eli sisäseinien maalaukset/tapetoinnit sekä lattioiden ja laattojen asennukset eivät kuulu urakkaan. Autokatos/varasto tulee sateelta suojaan. Otimme myös perustus ja maanrakennustyöt Hartmanin kautta joten itselle jää periaatteessa tontin puuston raivaus ennen aloitusta. Sopimus allekirjoitettiin 21.2.2012, tässä siis toinen välietappi.

Seuraavana vuorossa olikin omistusasunnon myyminen, talopakettikauppa tehtiin oman asunnon myyntiehdolla. Asunto laitettiin myyntiin maaliskuussa, juuri ennen mun parin viikon pituista ulkomaille suuntautuvaa työreissua. Ajatuksena oli kokeilla nettiasuntoa jos saatais sen kautta itse myytyä. No, kiinnostuneita oli useampia ja asunto meni kaupaksi mun reissun aikana. Meillä asuu hyvä kiinteistönvälittäjä:) Ja lyhyt mainos vielä: nettiasunto.com, siellä se ostaja on.

Lupakuvat saimme Hartmanilta huhtikuussa ja sen jälkeen täytettiin rakennuslupa -hakemus kaikkine tarvittavine liitteineen. Kaupunki luovutti tontit rakentajille vasta heinäkuun alussa mutta vahva suositus oli laittaa lupapaperit vetämään hyvissä ajoin ruuhkan välttämiseksi jos tarkoituksena on aloittaa heti heinäkuussa rakentaminen. Tältä tontin nurkalla näytti huhtikuun alkupuolella kun kunnallistekniikan rakentaminen oli käynnistynyt:




Kesäkuun alussa muutimme vuokralle rakennusajaksi, hieman haastavaksi osoittautui löytää vuokra-asunto järkevällä sijainnilla mutta lopulta sellainen löydettiin. Tavaraa oli kertynyt enemmän kuin tarpeeksi, osa huonekaluista lähti varastoon kaverin isoooon autotalliin ja kaatopaikalle vietiin surutta kaikenlainen vähänkin turhalta tuntuva. Silti asunto pursuaa tavaroista mutta pääasia että on katto pään päällä, tämä on vain väliaikaista

Rakennuslupapäätös on päivätty 14.6. Tämä sen takia että teimme lopullisen tonttikaupan 13.6, tontti oli varauksessa kesäkuun loppuun asti ja lupaa ei luonnollisesti saa ennenkuin tontin omistusoikeus on siirtynyt. Nyt kun eletään heinäkuun alkua niin varsinaisten rakennustöiden alkamiseen on enää muutama päivä. Maanantaina tontilla pyörii kaivinkone ja siitä homma lähtee oikeasti käyntiin. Monta ja monenlaista asiaa on tähän mennessä saanut hoitaa ja nyt tahti alkaa vasta kiihtymään. Puut on raivattu, talon ja tallin paikka merkattu maastoon. Gentleman, start your engines:)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti